1. Home
 2. /
 3. blog
 4. /
 5. Légzés
 6. /
 7. Stresszoldó légzés ülő életmódot...

Stresszoldó légzés ülő életmódot folytatóknak

Teljesen stresszmentes élet, bármennyire szeretnénk is, nem létezik. Ugyanakkor az egészséges stressz, ami nem szünet nélkül ér bennünket, segít fenntartani aktivitásunkat. Finoman szabályozott idegi-hormonális folyamatok zajlanak szervezetünkben, hogy minél jobban tudjunk alkalmazkodni a környezetünkből érkező stresszorokhoz. A stressz vészreakciót indít el, szervezetünk alkalmazkodik hozzá, majd a stresszhatás elmúltával a nyugalmi állapot visszatér. Amennyiben az alkalmazkodási szakasz után nincs kellő nyugalmi időszak, mert folyamatosan újabb stresszhatás ér bennünket, akkor kimerülhet, letargikus állapotba kerülhet a szervezetünk. Az ilyen típusú stresszt Selye János distressznek nevezte el, szemben a szükséges és jó, aktívan tartó fajtával, aminek az eustressz nevet adta.

A modern városi embert hétköznapi tevékenységei során jellemzően nem fizikai stressz éri, sokkal inkább pszichés hatások össztüzében élünk. Popper Pétert idézve: „Mai létformánk egyik legnagyobb negatívuma a túlhajszoltság. Legtöbbünk életritmusát az jellemzi, hogy sokkal több tennivaló, ügyintézés, munkafeladat zsúfolódik össze egyetlen napunkban, mint amit nyugodtan, odafigyelve, derűsen elvégezhetünk. A kapkodás, a félmunka, az el nem végzett feladatok nyomasztó restanciája, az igényeinknek nem megfelelő minőségben és tempóban végzett tevékenység állandó irritáló tényezője mindennapjainknak. Napközben idegesek, estére fáradtak, túlizgatottak vagyunk. Nyugtatókat és altatókat használunk, ellensúlyképpen pedig kávékkal vagy egyéb szerekkel doppingoljuk magunkat. A maradékokkal terhelt esti kimerültség és nyugtalanság már előre vetíti hatását a következő napra.
Ezek 40 éves mondatok!!! Mai szemmel visszatekintve a 80-as évek időszakára, az a nyugalom szigetének tűnik.

Az utóbbi pár évtizedben szinte teljes egészében ülő életmódra tértünk át. Ülünk az ébren töltött időnk nagyobbik részében. A hosszan tartó ülés során a helyes, neutrális gerinctartásunkat kemény izommunkával igyekszünk biztosítani. A feladatban részt vevő izmaink egy idő után persze elfáradnak, emiatt többnyire görnyedt testhelyzetet veszünk fel. Így ülünk munka, vezetés, utazás, telefonnyomkodás, tv-zés és egyéb tevékenységeink végzése közben. Ebben a testhelyzetben összenyomódik mellkasunk, hasunk, vállaink pedig általában előreesnek. A gerincünk hajlott helyzete miatt fejünk lefelé nézne, hogy mégis lássuk például a monitorunkat, nyakizmaink fokozott munkájával felemeljük fejünket, tekintetünket. Fejünk így a térben túlzottan a vállcsúcsunk elé kerül, ún. előre helyezett fejtartás (EFT) alakul ki, megnő a fej erőkara, ami fokozott forgatónyomatékot okoz, ennek pedig csak nyakizmainkat extrém használatával tudunk ellentartani. Nem erre valók ezek az izmok, hamar jeleznek: feszülnek, fájnak, kifáradnak!

Légzésünk fő izma a rekeszizom, mely a mellkasunk és a hasüregünk között helyezkedik el. Úgy hozza létre a légcseréhez szükséges nyomásváltozást, hogy összehúzódva lesüllyed néhány centit a hasüreg felé, a mellkas így lefelé tágul, a tüdőkbe pedig beáramlik a levegő. Kilégzéskor a rekeszizmunk elernyedve visszatér alaphelyzetébe, a mellkasunk szűkül, a normál kilégzés pedig aktív izommunka nélkül lezajlik. Átlagos, nyugalmi körülmények között a hasi légzés során a rekeszizom 2-3 cm-es fel-le mozgása képes biztosítani számunkra a megfelelő légcserét. Ilyenkor átlagban 300 ml levegő cserélődik egy be- és kilégzéssel. Mellkasunk ezen túlmenően képes tágulni előre, hátra és oldalra is a mellkasi légzés során. Végső fázisként pedig, a légzési segédizmok segítségével a mellkas felfelé is tágulhat kis mértékben a nyaki vagy tüdőcsúcsi légzés során.
Az elégséges nyugalmi légcseréhez nincs szükségünk a mellkasi és nyaki légzésszakaszra, mert a hasi vagy rekeszlégzés biztosítja a kellő légcserét. A mellkasi és a nyaki légzésszakaszok a stresszorok hatására kialakuló válaszreakcióban kezdenek működni, a hasi légzés visszaszorul (megfeszül a törzsünk), a szervezet felkészül az „üss vagy fuss” helyzetre, az alkalmazkodási és a megnyugvási szakaszban pedig újra lekapcsolódnak ezek, testünk visszatér a hasi légzésre. Azt a légzésfajtát, amikor a mellkasi és nyaki légzésszakasz a domináns, stresszlégzésnek is hívjuk.

 

POSTURE, fea, adp, 1 of 4 - Patty McNichols, owner of The Lift Pilates studio in downtown Milwaukee at 758 N. Broadway Street, demonstrates the stance for good posture on Wednesday, July 28, 2010. Good posture while standing should be the following, ears should be directly over your shoulders, your shoulders should be directly over your hips and the weight of your body is over your mid foot. You should be able to draw a straight line from ear to ankle. ANGELA PETERSON/apeterson@journalsentinel.com

Rekesz- vagy hasi légzést akkor tudunk végezni, ha a rekeszizom képes lesüllyedni, ezáltal a bordakosár lefelé tágulni. Erőteljesebb hasi légzéskor már emelkedik a bordakosár alja előre és oldalra is kicsit. Mellkasi légzéskor, mely a nyugalminál erősebb terheléskor már bekapcsolódik, bordáink markánsan emelkednek előre, mint pl. a pumpa nyomókarja, és oldalra is, mint pl. egy vödör füle. Ezt a bordáink csigolyáinkhoz, szegycsontunkhoz ízületekkel kapcsolódása biztosítja, folyamatosan mozgásban lehetnek, így tud tágulni előre-hátra-oldalra mellkasunk. Végül, ha nagyon szükséges, akkor nyakizmaink segítségével felfelé tágítjuk mellkasunkat.

Amikor hosszasan ülünk, például munkánk vagy vezetés során, akkor jobbára görnyedt testtartással tesszük azt. A görnyedt tartás a hasi és mellkasi légzési képességünket teszi tönkre. A hibás gerinctartás miatt összenyomódott hasunk nem engedi megfelelően lesüllyedni rekeszizmunkat, a görnyedt tartás pedig korlátozza a bordák mozgását, így a mellkas tágulását is. Az elégtelen hasi és mellkasi légzés kompenzálásaként végül a nyakizmaink, mint légzési segédizmok is bekapcsolódnak, tüdőcsúcsi (nyaki) légzéshez kénytelen folyamodni szervezetünk. Ez azonban a legfelszínesebb légzési szakaszunk, normál esetben csak a teljes belégzés utolsó 5-10%-ában kapcsolódna be. Amíg görnyedt testtartásban ülünk, addig azonban szinte csak így tudunk lélegezni. Ez a légzésszakasz általában csak az ún. stresszlégzés során aktív (a megvalósuló hasi és mellkasi légzés után), ami a stresszhez való alkalmazkodás része. Amikor tényleges stressz nélküli helyzetben (irodában ücsörögve) szervezetünk hosszú órákon át csak a tüdőcsúcsi, így hamis stresszlégzést folytatja, becsapja magát, a légzés fajtája pedig folyamatos stresszinformációt közvetít agyunknak!

A folyamat tehát: az ülő testhelyzet miatt elveszítjük a semleges gerinctartásunkat, összenyomjuk a testünk elülső felét, így csak nyaki légzéssel tudjuk biztosítani a kellő légcserét, ezáltal pedig folyamatos stresszt tartunk fent a szervezetünkben. Pedig csak ülünk az irodai székünkben, válaszolunk mailjeinkre, telefonálunk, böngésszük a webet, vezetjük a járművünket, nyomkodjuk a telefonunkat, bámuljuk a tévénket. Nincs külső fizikai stressz, nem kell menekülni semmi elől, mégis egész nap csúcson a stresszjelzés! Este pedig a fáradtság ellenére nem megy az elalvás, éjszaka az átalvás, a légzés miatt a szervezetünk stresszben pörög, majd begyógyult szemekkel próbálunk ébredni reggelente, öntjük magunkba a kávét, este pedig újra kezdődik elölről minden. Ez az ülő életvitel egyik legkatasztrofálisabb élettani hatása.

Ezt a folyamatos stresszt mi magunk okozzuk helytelen, görnyedt tartásunkkal, felszínes nyaki légzésünkkel, ami így modernnek gondolt életünk egyik fő stresszoráva vált.
Tudunk rajta változtatni!
Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Hogyan csökkentsük ezt a pusztító stresszt csupán a légzés által?

Légzésünket kell megváltoztatnunk, amit első lépésként egy jobb, légzésre alkalmasabb testtartás kialakításával tudunk megvalósítani.

Kezdjük is el!

 • Feküdj háttal a padlóra (jógamatracra vagy a szőnyegre), az oldalad mellett kinyújtott karokkal, felfelé néző tenyerekkel (ez a jógában a hullapóz vagy savászana néven ismert). Egy idő után a hát alsó részében ébredő feszültség csökkentése érdekében keresztbe szoktuk tenni lábainkat, ezt most ne tedd! Ez a testhelyzet a semleges vagy neutrális gerinctartás létrehozását segíti, a padló automatikusa vonalba rendezi a medencédet, a bordakosaradat, a fejedet. Ha kellemetlen a fejednek ez a testhelyzet, akkor tegyél egy kispárnát alá! Most építetted fel a semleges vagy neutrális testtartásodat!
 • Hajlítsd be a térdeidet és húzd talpra a lábaidat a padlón, közben mozdul a medencéd is hátrafelé. Ez a tartás ellazítja a lábaidat, a törzsedet. A törzs izmainak ebben a helyzetben nem kell a gravitáció ellenében dolgoznia, a rekeszizmunk is ellazul.
 • Tedd csípőre a kezeidet, majd húzd fel őket a bordakosaradig, a tenyereid alatt az alsó bordáidat kell érezned!
 • Lassan és egyenletesen lélegezz mélyeket az orrodon át, a levegőt irányítsd a hasadba! Figyeld meg, ahogyan emelkedni kezd a hasad, a gyomortájékod, a bordakosarad alja. Az első alkalmak során bátran tegyél a hasadra egy kisebb könyvet. Figyeld meg, hogyan mozog a könyv, miközben erőlködés nélkül ki- és belélegzel! Közben a mellkasod a helyén marad, a vállaid egyáltalán nem mozdulnak! Ha nem kimerítő munkát végzünk, akkor kizárólag az orron át, a hasunkon keresztül kellene be- és kilélegeznünk!
 • 1 perc elteltével a következő kilégzés végén 1-1 cm-nyit nyomd össze alul a bordakosaradat!
  További 4 percig lélegezz úgy, hogy a hasad emelkedése végén tágítsd a bordakosaradat az összenyomó kezek ellenében, de ne erőltesd! A cél az, hogy könnyedén hasi légzést végezz!

A rekeszizommal folytatott hasi légzés segít kiszakadni a hamis stresszállapotból, vissza tudjuk téríteni szervezetünket a nyugalmi állapotába.

Előfordulhat, hogy nem tudsz lefeküdni a padlóra (pl. a munkahelyeden). Álló helyzetben azonban nem segít a talaj a tartásod újrarendezésében. Próbáld ki a következőt!

 • Lábfejeidet tartsd párhuzamosan, csípőszélességben.
 • Feszítsd meg farizmaidat a maximum erőd felével! Ekkor kicsit hátrabillen a medencéd, ami megtámasztja gerincoszlopodat, így rendezni tudod a bordakosaradat, fejedet, és vállaidat a medencédhez (talajon fekve ezt a padló biztosította).
 • Csípőre tartott kezeidet csúsztasd fel a bordakosarad aljára!
 • Lélegezz orron át, figyeld, hogyan emelkedik hasad és a bordakosarad alja előre és oldalra. Ne erőltesd, csak könnyedén! Lélegezz ebben a tartásban néhány percig.

Kipróbálod, hogy egyenesen ülve meg tudod-e valósítani a fenti légzést??? Csak figyelned kell a levegő útját! …

És akkor egy utolsó teszt a végére: próbáld ki a fenti légzést abban a testhelyzetben, amit akkor veszel fel, amikor elfáradsz a „szépen ülésben” és összegörnyedsz irodai székeden ülve…