1. Home
  2. /
  3. blog
  4. /
  5. Ülés
  6. /
  7. Ülőgumón ülés

Ülőgumón ülés

Egy egyszerű önmegfigyeléses kísérletre hívom a posztot ülve olvasókat!
• Ülj ki a széked szélére, amin éppen ülsz!
• Tedd be mindkét kezed a feneked alá, tenyérrel felfelé! Beleülsz a kezedbe. Csontos képletet érzel a tenyereidben, ezek az ülőgumóid. Ezekre fogunk figyelni a továbbiakban.
• Finoman mozgasd előre-hátra a medencédet, tenyereiddel pedig érzékeld, hogy merre mozdulnak a csontok a tenyeredben.
• Ahogy mozog a csont a tenyereidben, a gerinced és a fejed követi a mozgást, ne gátold! Ahogy a medencéd előre billen, az állad lefelé mozdul. Amikor a medencéd hátrafelé mozog, az állad emelkedni fog. Hagyd csak, hadd mozogjanak együtt!
• Most mozdítsd úgy a medencédet, hogy az ülőgumóidat a legnagyobb felületen érezd tenyereidben! Ekkor a derekad finoman homorú lesz.
• Figyeld meg mellkasodat! Ne told ki előre, az alsó bordáidat könnyedén engedd le! Ebben a helyzetben a mellkasod és a medencéd egymás fölött helyezkedik el. Ilyenkor optimális lesz a terhelés a gerinc porckorongjain, szalagjain.
• Ez a testhelyzet ideális feltételeket biztosít a rekeszizom (a légzés fő izma), a medencefenék izomzata, valamint a törzsizmok harmonikus együttműködésének.

 

Photo by Gaelle Marcel on Unsplash
… Ha próbáltál már meditációs zsámolyon ülni, akkor pont ez valósul meg. Aki kipróbálja az ilyen ülőalkalmatosságot, annak többnyire felcsillan a szeme, hogy én is akarok ilyent! A meditáció során fontos, hogy testi feszüléseink ne vigyék el figyelmünket!
???
Persze, ezen sem lehet órákig ülni.
Általánosságban sajnos NINCS JÓ ÜLŐHELYZET, amiben egész munkanapot el lehetne tölteni.
>>> A legjobb ülés a folytonosan változó, mocorgó ülés kellene legyen!
A gyerekeink még tudják ezt, ezért izegnek-mozognak egyfolytában!!! Ez az emberi természetünk, az állandó mozgás, nem pedig a hosszan tartó egy helyben levés.
Tanuljunk a kölköktől!!!
park-2429633_1920_small
Image by Ally Laws from Pixabay