1. Home
  2. /
  3. blog
  4. /
  5. testkarbantartás
  6. /
  7. SMR önmasszázs a mobilitásért

SMR önmasszázs a mobilitásért

Mire és kinek jó az SMR technika? Az SMR (Self Myofascial Release) önmasszázs módszer lényege az izompólyákban (ezek burkolják izmainkat) kialakult feszültségek feloldása, felszabadítása. Eredetileg sportolók számára fejlesztették ki, de ma már jóval szélesebb körben használjuk. Azért érdemes rendszeresen önmasszázst végezni, hogy az izompólya problémákból eredő izomfájdalmainkat, az ízületi fájdalmainkat csökkenthessük, akár megszüntethessük, a kötőszöveteinket és az izomszöveteinket regenerálhassuk. Az SMR-ezés segítségével növelhetjük ízületeink mozgástartományát, csökkenthetjük az ülő életvitelünk miatt kialakult, régóta fennálló gerinc-, ízületi és izompanaszainkat, fájdalmainkat. Használatával fejleszthetjük testtudatunkat, koordinációnkat, de akár sportbéli eredményeinket is javíthatjuk. Ajánlott a rendszeres otthoni vagy edzőtermi használata, legyen szó sportolókról, vagy épp mozgásszegény életmódot élőkről!


Fájdalom nélkül élni?
Testünk tónusos izmai túlterhelés esetén (akár sportolás, akár görnyedt ülőtartás) befeszülhetnek, megrövidülhetnek. Ilyenkor merevvé és fájdalmassá válhatnak. Ezek a hosszú ideje fennálló tüneteink felboríthatják testünk izomegyensúlyát. Megváltozhat a testtartásunk, rossz irányba módosulhatnak mozgásmintáink, ezáltal változhat a csontjainkra, ízületeinkre ható terhelés is.

Amikor valakinek megváltozik a testtartása, az izompólya átrendeződik, megváltozik a szerkezete, az izmok pedig lekövetik ezt a változást. A megfeszült, blokkolt izomzat helyi és kisugárzó fájdalmat okozhat, ami sokszor mozgásbeszűküléssel, sajgó fájdalommal jár.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a krónikusan feszült izmaink nem képesek hatékony munkát végezni, ráadásul még fájnak is.


Milyen eszközök szükségesek hozzá?
Az SMR gyakorlatokat speciálisan erre a célra készült hengerekkel és/vagy labdákkal végezhetjük. A piacon széles választékban találhatjuk meg ezeket a különböző tulajdonságokkal rendelkező regenerációt segítő eszközöket. Nekünk a közepes keménységű, 14 cm átmérőjű hengerek a kedvenceink, melyek felülete 2-3 mm magas, és 8-10 mm átmérőjű, egymáshoz közel elhelyezkedő lapos kiemelkedésekkel rendelkezik. Több méret kipróbálása után a 60 cm hosszú típust választottuk, ez akár még táskában is könnyen szállítható. Az SMR-labdák (vagy fascia labdák) többféle anyagból készülhetnek, általában 6-7 cm körüli átmérővel. Tapasztalataink szerint egy tömör gumilabda tökéletesen megfelel erre a célra. Sokak kedvence a tüsilabda, mely szintén remek mobilizációs eszközünk lehet a szakszerű gyakorlatok elsajátítása után.

Hogyan hatnak az önmasszázs eszközök? Kötőszöveteink tele vannak az idegrendszerünk számára információt gyűjtő receptorokkal. Ezek változatos fajtájú és intenzitású ingerekre reagálnak. Az önmasszázs eszközök használata során a nyomásra, húzásra érzékenyek segítenek bennünket, hogy rá tudjuk venni idegrendszerünket a kezelt terület ellazítására. Tudnunk kell, ha izomról beszélünk, akkor mindig az összehúzódásra képes izomszövet, valamint az azt beburkoló kötőszövet, az izompólya egységéről beszélünk.

Az önkezelés helyileg és a test távolabb részein is érezteti hatását. Az SMR eszközökkel végzett időnkénti lazítás és nyújtás nem tudja helyettesíteni, csak kiegészíteni a rendszeres testmozgást és a szakember által végzett kötőszöveti masszázst.

A rendszeres SMR masszázs hatására az izmok könnyebben regenerálódnak, fejlődnek, valamint terhelhetőségük nagymértékben megnövekszik. Nem elhanyagolható szempont, hogy a szakszerűen alkalmazott módszer a sérülésveszélyt a minimumra csökkenti.

Ha a sport vagy a munka során sokszor sérül valaki, akkor az izmokban a gyógyulás során keletkezett letapadások és hegszövetek az SMR masszázs alkalmazásával fellazulnak. A mobilizálódó kötőszövet révén jelentősen javul a szöveti keringés is, mely alapja testünk önkarbantartó folyamatinak. A szövetek lazítása stresszoldó hatású is, az SMR eszközök használata segíthet testünket a szimpatikus (üss vagy fuss) túlsúlyú állapotból a paraszimpatikus (pihenés, regeneráció) felé mozdítani.


Hogyan csináljuk?
SMR eszközeinket használhatjuk közvetlenül bőrfelületen, de vékonyabb vagy vastagabb sportruházat is megfelelő. A labdás gyakorlatok egy része akár hétköznapi viseletben is végezhető.

Az eszközök által kifejtett hatást testsúlyunk kontrollált adagolása révén érjük el. Az egyik legfontosabb elv a fokozatosság elve.

Első találkozásunk ezekkel az eszközökkel akár fájdalmas is lehet, és alkattól függően a bőrünk is „emlékezhet” véraláfutások formájában. Ezt mindenképpen kerülni kell, ha átlagemberként regenerációs céllal használjuk. Ilyenkor a saját 10 fokú fájdalomskálánkon célszerű az 5-6-os érték fölé nem menni. Rendszeres használat során javul szöveteink állapota, nem fog fájdalmat okozni egy önmasszázs kezelés.

Kötőszöveteink nagy része víz, melyet ráadásul rendszeresen végzett, minden testtájunkat alaposan átmozgató gyakorlatokkal tudunk eljuttatni a megfelelő helyre. Dehidrált kötőszöveteinket hiába hengereljük addig, amíg nem sikerül kellő mennyiségű vízzel ruganyossá alakítanunk, sőt, még árthatunk is vele! Röviden: mozgás és elegendő folyadék bevitele szükséges, hogy valóban meg tudjuk dolgozni kötőszöveteinket!


Az SMR gyakorlatokat az alábbi területeken végezhetjük.
Talpon, a lábszár elülső, oldalsó és hátsó területének izomcsoportjain. Combhajlító, combfeszítő, combközelítő izmokon. Csípőhajlító és -feszítő izmokon (farizmok). A hát középső- és felső szakaszán, valamint a törzs oldalsó részén. Mellizmokon. Válltájékon, felkaron, alkaron, tenyéren.


Gyakorlatok szakembertől.
Az SMR eszközökkel többféle módon dolgozhatunk szöveteinken. Különböző technikákat tanulhatsz meg képzésünkön, melyeket kellő rutinnal idővel saját testkarbantartó protokolloddá gyúrhatod össze.


Mi kell még hozzá?
3 óra az életedből, amikor megtanulod az alapgyakorlatokat. A tanuláshoz hengereket, labdákat biztosítunk. A tanultakról tömör, fotókkal illusztrált jegyzetet adunk.


Mozogj jól! – életmódváltó programunk részeként most a veszprémi lakosok a legjobb módszereket tanulhatják meg tőlünk gyakorlatcentrikus közösségi programunkon.

…A program további elemei: ingyenes ismeretterjesztő előadásokat szervezünk életmódváltás témakörben; az ülőmunka káros hatásait ellensúlyozó hatékonyan működő gyakorlatcsokrot sajátíthatsz el velünk; hívunk a szabadba is, természetes környezetben űzhető sportmozgás, a nordic walking alapjait ismerheted meg közösségi eseményeinken.

A részvétel regisztrációhoz kötött, a programelemekre a meghirdetett időpontokban online foglaló rendszer segítségével tudsz majd időpontot foglalni. ITT találod foglalási naptárunkat!

Facebook: https://www.facebook.com/eletmodvaltasa

Te is megtanulnál SMR hengerezni-labdázni?

Most itt a lehetőség, hogy egy ingyenes program keretein belül elsajátítsd ennek a remek testkarbantartó módszernek az alapjait!