1. Home
  2. /
  3. blog
  4. /
  5. Testtartás
  6. /
  7. Lehet-e hanyag tartással jól...
Share on facebook
Facebook

Lehet-e hanyag tartással jól mozogni?

Bő két hét telt el azóta, hogy utoljára felcsatoltam nordic walking botjaimat.
A kezdetek óta, immár 10 éve a mozgásforma dinamikus irányzatát gyakoroljuk, tanítjuk.

Ha sokat ülünk számítógép vagy kormánykerék mögött, akkor hamar kialakulhat a feszes ülőtartást biztosító izmaink kifáradása miatt a görnyedt, hanyag testtartás, ami egy idő után álló helyzetben is jellemző lesz már ránk. A neutrális gerinctartás elvesztésével együtt jár többnyire az előre helyezett fejtartás kialakulása is, ami azt biztosítja, hogy a görnyedt tartás ellenére mégis előre nézhessünk. Fájnak, feszülnek nyak és váll izmai, rossz lehet a közérzetünk, fájhat a fejünk, szédülhetünk. A hibás fejtartással együtt a vállaink is előre gördülnek. Ilyenkor nehezen megy a karok előre lendítése és hátrafelé kinyújtása. Biztos jele, hogy előre helyezett a fejtartásunk, ha oldalnézetben messze előrébb vannak a füleink, mint a vállcsúcsaink és a csípőnk. Ehhez többnyire a vállaink befelé fordulása is társul.

Egy olyan sportmozgásnál, mint a nordic walking, nagyon fontos a karok és lábak harmonikus együttmozgása.

Úgy alakult az elmúlt bő két hetem, hogy sokat ültem, sokat görnyedtem, nem fordítottam kellő figyelmet a semleges gerinctartásom tudatos és sűrűn ismételt újra és újra rendezésére. A fejtartásomra se lehettem túl büszke, a vállaimat se sikerült a helyükön tartanom, így aztán a ma reggeli újrakezdős nordic walking körömön volt bőven tennivalóm.

 

Kyphotic spine lateral view in x-ray

Legfőképpen folyamatosan próbáltam tudatosan érzékelni testrészeimet, figyeltem izmaim jelzéseit és folyamatosan korrigáltam. Persze, nekiindultam megszokásból, de éreztem, hogy lehetne jobb is. Megállva elkezdtem a neutrális gerinctartást újraépítő protokollomat: 3-3 talppárnán támaszkodva finoman megfeszítettem farizmaimat, miközben lábujjaimat a talaj felé nyomtam (igazából mezítláb lett volna jó, de sár és víz és hideg volt). A medencém engedelmesen reagált, billent hátrafelé az izmok munkája révén, egyből lazult a túl feszes ágyéki gerincszakaszom, majd diszkréten megfeszítettem hasizmaimat is. Minden dolgozott, de semmi nem szakadt meg a többi rész lustasága miatt. Elindultam, diagonál lépés, látványos javulás, nagyon jó érzés volt! Elkezdtem most figyelni a karjaimat. Szigorúan orrlégzésre koncentráltam az arcmelegítős maszkom alatt, a tempót nem engedtem felpörögni. Tudatosan aprókat módosítottam karmunkámon. Volt vele tennivalóm! A fejem a gerinctartás feljavulása miatt szépen hátrébb jött, de a vállaim lógtak előre! Sürgősen vissza kellett rendezni őket a helyükre, innentől kezdve finom feszülésérzet támadt a trapézizmom középső rostjaiban. Olyan jól sikerült az aktiválás, hogy most, hogy 12 órával a mozgás után vagyok, még mindig érzem a területen, hogy meg lett dolgoztatva és a testem újratanulta a használatát!

Így, ideális gerinctartásra törekedve, a fejemet a nyakam fölé pozicionálva, nagyon kicsit előre dőlve, a vállaimat helyükre húzva jött az elégedett érzet, hogy erő, lendület van a karmunkámban, hatékonyan segítik előrehaladásomat. Visszatesztelve: hanyag tartásba „visszarontva” tartásomat, riasztóan megváltozott a mozgásminta…

Mielőtt új mozgást tanulunk, vagy az ülő életvitel mellett sportolni kezdünk, fel kell mérnünk alapvető mozgásmintáinkat, és ha szükséges helyre kell pofozni őket, hogy a mozgástanulás könnyebb legyen, az edzésként végzett aktivitásunk pedig sérülésmentesen segítse testünk ülés okozta elváltozásainak korrigálását.

A helyes sorrend tehát: állapotfelmérés, mozgásminta vizsgálat, helyreállító és fenntartó protokollok tanulása és rendszeres végzése, és csak ezután a mozgástanulás, majd a rendszeres gyakorlás!

Csak így lesz a mozgásunk eredményes, fenntartható, élményszerű és sérülésmentes!

 

Gyere végig velünk ezen az úton, csatlakozz Mozogj jól! – életmódváltó programunkhoz, mely az ülő életvitel túléléséhez ad Neked is egy teljes eszköztárat. Itt olvashatsz róla, és ide kattintva tudsz regisztrálni.
Ingyenes, pályázati finanszírozású projekt! Tarts velünk!