1. Home
  2. /
  3. blog
  4. /
  5. outdoor
  6. /
  7. 10 perces lazítás SMR...

10 perces lazítás SMR hengerrel

Nordic walking edzéseink során mindig szánunk időt a mozgás előkészítésére, majd a tempós gyaloglást befejezve lazítjuk igénybe vett izmainkat. A nordic walking általunk gyakorolt irányzata helyesen végezve alaposan megdolgoztatja izmaink majdnem 90%-át. A járáshoz ez a sport hozzákapcsolja a felső végtagok igen aktív munkáját, így karral-lábbal járásnak is nevezhetnénk.

A klasszikus bemelegítés gimnasztikus jellegű gyakorlatokat tartalmaz, melyek célja, hogy ízületeinket, izmainkat előkészítsük a fizikai igénybevételre. Ez amiatt is fontos, mert többnyire ülő életvitelt folytat a modern városlakó ember. A bemelegítés keringésfokozó gyakorlatokat, mozgástartományt bejáró mozdulatokat és persze légzőgyakorlatokat tartalmaz. Fő célja a tevékenységnek, hogy a sportmozgást sérülésmentesen végezhessük. Edzés végén ezzel szemben a megdolgoztatott izmaink ellazítására törekszünk. Célunk ilyenkor az is, hogy visszanyerjük nyugalmi légzésünket, pulzusunkat, miután ezeket is megpörgettük gyaloglás közben.

Legutóbbi nordic walking edzésemet nem szokványos módon kezdtem és fejeztem be. Ezúttal már itthon, cipőbe bújás előtt elkezdtem az előkészületeket. SMR labdát használtam, ami a gyakorlatban egy kemény 6,5 centis gumilabda. Mezítláb dolgoztam, a talpaim kötőszöveteit ezzel a labdával dolgoztam meg. Ez egy feszes terület, a labdával végzett nyomások és gördítések hatására csökken a terület feszülése. Miért jó ez nekünk? Nos, a járás során talpközépi talajfogásra törekszünk, átgördülünk talpunkon, majd a lábujjaink segítségével rugaszkodunk el. Ehhez létfontosságú, hogy talpi boltozataink képesek legyenek a talajfogáskor a lesüllyedésre, majd elrugaszkodáskor a felemelkedésre. Az SMR labdás előkészületek ezen képességünk javulásához vezetnek. 

Ezután zoknit, cipőt húzva kimentem a tett helyszínére, kedvelt erdei ösvényeinkre. Itt első körben az otthon előkészített talpaimon támaszkodva a semleges gerinctartás felvételének protokollját ismételtem át párszor, amihez a helyes gerinctartás felvétel után a rekeszlégzést (hasi légzést) kapcsoltam. A könnyű járás feltétele a megfelelő bokamobilitás és egyben stabilitás, így ezután a boka többi irányú mobilizálását végeztem speciális kilépő gyakorlatokkal. A gerinc megfelelő megtámasztásához aktív farizmokra van szükség, így elengedhetetlen, hogy ilyenkor a farizmainkat is újraaktiváljuk. A sok ülés a csípőízületeink mozgástartományát is lecsökkenti, edzés előtt ezeket az ízületünket is érdemes mobilizálni, ami egyben az ízületi folyadéktermelésre is jótékonyan hat. A járás nem tud jól megvalósulni a háti gerincszakaszunk kellő mozgékonysága nélkül (igazából innen indul a lépés), így ezt a területet is érdemes járás, futás előtt alaposan megmozgatni.

A nordic walking a karokat semmi máshoz nem hasonlító módon megdolgoztatja. Terhelés nélkül végzett tempós karmunkával végigjáratjuk felső végtagunkat a kívánt mozgástartományon, figyelve végig a helyes, nordic walkingra jellemző tartásra. Ha zsebünkbe csempésztünk induláskor egy szivacslabdát, akkor azt markunkban szorítgatva fel tudjuk készíteni kezeinket a markolásra-elengedésre.

Így előkészülve, folyamatosan figyelve a semleges gerinctartásra és a megfelelő rekeszlégzésre, tempós 5 km-t nordikoztam.

Kiindulási helyemre visszaérve a légzésemet és pulzusomat megnyugtató légzőgyakorlatot végeztem, erre 2-3 percet szántam. A továbbiakat most rendhagyó módon otthonomban, SMR hengerrel végeztem. A nordic walking szinte az összes myofasciális láncunkat alaposan megdolgoztatja, így egy teljes testen végzett 10 perces hengerezős gyakorlatsorral lazítottam el izmaimat. Az SMR hengerezésről ebben a posztomban írtam bővebben! Ez ilyenkor, téli időszakban azért is jó, mert csökkentjük a megállva, megizzadva, lazítást végezve megfázás lehetőségét.

Megtanítjuk Neked is a hatékony SMR-ezés fortélyait, ha csatlakozol Mozogj jól! – életmódváltó programunkhoz, mely az ülő életvitel túléléséhez kínál egy teljes eszköztárat. Itt olvashatsz róla, és ide kattintva tudsz regisztrálni.

Ingyenes, pályázati finanszírozású projekt! Tarts velünk!