1. Home
 2. /
 3. blog
 4. /
 5. rekreációs sport
 6. /
 7. A nordic walking igazi...

A nordic walking igazi életmódváltó sport!

Te is gondolkoztál már azon, hogyan találhatod meg a számodra ideális testmozgást? Amit életviteled részévé tudsz tenni és az orvosod is elégedetten bólogat a laboreredményeidet vizsgálva?

Rád is igaz ebből akár csak egy is?

 • Te is szeretsz mozogni?
 • Szívesen töltöd idődet a szabadban?
 • Egyedül nincs kedved elindulni mozogni?
 • Szívesen csatlakoznál hasonló aktivitást kedvelők csapatához?
 • Kipróbáltál sokféle sportot, de eddig egyik se ragadott meg úgy igazán?
 • Ha teheted, akkor két buszmegálló közötti néhány száz métert gyalog teszel meg?
 • Szeretnél olyan mozgást, ami most és majd idősebb korodban is alaposan átmozgat?
 • Az orvosod folyton felhívja a figyelmedet a rendszeres testmozgásra, mert az egészséged fenntartása érdekében szükséged lenne rá?
 • Sokat ülsz? napi 6?, vagy 8? vagy akár 12 órát???
 • Az évek során felszedtél néhány kilót? és a diéta önmagában nem segített szabadulni a plusztól?
 • A mozgásban nem feltétlenül a teljesítményt és a kihívásokat keresed?
 • Korábban sportos életet éltél, de sérülés miatt abbahagytad, helyette új mozgásfajtát még nem találtál?
 • Elvarázsolnak az évszakokkal változó természeti környezet csodái?

Ha csak egyik pont is igaz rád a fentiek közül, akkor jó helyen jársz! Van megoldás a problémádra!

Hogyan tudunk Neked is segíteni?
Kőműves Tamás vagyok, az Életmódváltó csapat egyik alapítója, én foglak ezen az úton segíteni. Nordic walking oktató-edző, túravezető, mozgás- és masszázsterapeuta, funkcionális fascia tréner és vállalkozó vagyok.
2008-ban, több évtizedes igencsak mozgásszegény, „ülőmunkás”, ráadásul intenzív dohányos múlttal komoly elhatározással elkezdtem átalakítani életvitelemet. Sok-sok év kihagyás után újra elkezdtem túrázni, majd hamarosan, 2009-ben a Természetbarát Szövetség által szervezett tanfolyamon bronzjelvényes túravezetői vizsgát tettem gyalogos szakágban. Túrázni munka mellett azonban csak hétvégente és más munkaszüneti napokon tudtam menni, viszont mindenképpen szerettem volna megfelelő aktivitási módot a hétköznapokra is. A több évtizedes ülés és dohányzás miatt nekem az amúgy szimpatikus terepfutás egyből nem volt örömteli aktivitás, az irodai számítógépes munka után pedig egyáltalán nem vágytam edzőterembe.
A megoldást keresve botlottam bele egy addig általam nem ismert, nagy múlttal még nem rendelkező sportba. Szabadban végezhető, alaposan átmozgató, ugyanakkor az aktuális állóképességemen is űzhető aktivitás: nordic walking! Ez kellett nekem! Beiratkoztam egy induló tanfolyamra. Szerelem lett első kipróbálásra!!!

A képzés után szorgalmasan gyakoroltam, gyorsan visszanyertem állóképességem nagy részét, majd nem sokkal később, több, mint 20 év után végre leszoktam a dohányzásról egy zseniálisan egyszerű módszer segítségével (Allen Carr, Leszokni a dohányzásról? Így könnyű! című könyvének elolvasásával). Nemrég betöltöttem az ötvenet, de elmondhatom, hogy talán gimnazistaként voltam ennyire jó fizikai állapotban, mint most. Persze, nem leszek többet húszéves, de a rendszeres mozgás révén kevésbé érzem a múló évek hatását.
A történet a mozgásforma megtalálása után begyorsult: a következő évben, 2010 őszén elvégeztem a VDNOWAS (Német Nordic Walking Iskolák Szövetsége) magyarországi képzőintézetében az edzői tanfolyamot, majd 2011 tavaszán megtartottam első nordic walking tanfolyamomat Veszprémben. A tanultak gyakorlásának biztosítása érdekében elkezdtem edzéseket is szervezni. Ezek főként a veszprémi Gulya-dombon zajlanak, most már heti 4 alkalommal vezetem-tanítom a csapatomat az erdei ösvényeken gyalogolva! Rendszeresen szervezek és vezetek gyalogtúrákat is, melyek nordic walking technikával is jól járhatók.
Az elmúlt évek során megtanultam: minden életkorban kell olyan mozgásgyógyszer, örömteli mozgás, aminek segítségével jól érezzük magunkat a bőrünkben, ugyanakkor érdemes olyant is választani, amiből soha nem öregszünk ki!

Tanulni? Hiszen járni mindenki tud!!!

A nordic walking alapszemináriumunkon pontosan megtanítom neked, hogy milyen lépésekkel tudod te is hasonlóan életed részévé tenni a rendszeres fizikai aktivitást, anélkül, hogy a határaidat egészségromboló módon feszegetni kezdenéd. Olvasd tovább a részletekért!

Létezik fenntartható megoldás, hogy mozgásban gazdagabb legyen az életed!
A jó hírem számodra, hogy létezik megtanulható és akár napi rendszerességgel könnyen alkalmazható módszer arra, hogyan változtass mozgásszegény életviteleden, hogy ezáltal egy örömteli, magasabb szintű életminőségben élvezhesd az életet!!!
Egy módszer, ami számodra is elérhető! És még csak olyat sem kell csinálnod érte, amivel nem érzed jól magad. Vagy amivel veszélyezteted testi épségedet. Foglalkozhatsz azzal, amit igazán szeretsz, a természetjárással, a szabad levegőn végzett aktivitással! És cserébe végre igazán jól fogod érezni magad a bőrödben! A kérdés már csak az, hogy hogyan…

 

Így segítek neked
A nordic walking szemináriumon megtanítom neked, hogyan kezdj el gyakorolni egy igazi, 21. századi mozgásformát. Nem egy hosszú előadáson taglalom majd az előnyeit (rengeteget olvashatsz róla), nem keltek benned átlag embernek elérhetetlen célokat. Helyette a lényeggel foglalkozunk: a mozdulatokat tanuljuk meg lépésről lépésre. Az egyszerű járástól kezdjük, majd a sportszerek használatával végzett szinte minden izomcsoportodat megmozgató gyönyörű, szépen koordinált, dinamikus sportmozgásig jutunk el.

Mit tanulsz meg ezen a képzésen?
A célom az, hogy megmutassam neked azokat az alapokat, amik valóban hozzájárulnak ahhoz, hogy az én életmódváltásom sikeres lett. Sikeres, mert remek a fizikai állapotom, és sikeres, mert koromnál jóval fiatalabbnak érzem magam. És talán a legfontosabb: kortalan aktivitási lehetőséget találtam! Megmutatom neked, hogy mi az alapvető titka annak, hogy ez a mozgásforma egyáltalán hatékony szabadidősport lehessen!

Lássuk a részleteket!

A nordic walking eszközös sport, egy pár nordic walking bot szükséges a gyakorlásához. Megmutatom neked, hogy miben különböznek ezek a sportszerek a túrabotoktól, amikkel sokan sajnos összekeverik. Testalakatunk, testmagasságunk, mozgáskészségünk egyedi. A hatékony sportmozgáshoz ennek megfelelő méretű és anyagú sportszerekre van szükséged. Elmagyarázom, hogy mire valók a pántok, amikkel a kezedhez kapcsolod a botokat! Azt is megérted, hogy miért nem lehet ezek használata nélkül űzni ezt a sportot? Mi az az aszfaltpapucs a bot végén, és mikor kell azt használni? Miért ilyen a botok markolata, hegye? Minden kérdésre választ fogsz kapni!Megtanítom Neked, hogyan válassz és vásárolj magadnak megfelelő botokat a sportoláshoz! A képzésen természetesen biztosítom számodra a tanuláshoz a nordic walking botokat, nem kell előre vásárolnod semmit! A megkedvelt sportszereket nálunk is beszerezheted, miután a segítségünkkel ténylegesen kipróbáltad. Ugye tudod, hogy a boltból nem viheted ki a portékát egy próbakörre???

 

Gyalogolni mindenki tud! Gyalogolni te is tudsz???
Bármilyen furcsa, de járni tanulunk a képzés elején! Ezeket vizsgáljuk: mekkorát lépsz, a talpad melyik részen fogsz talajt, hajlik-e a térded? Kell-e rugózni járás közben, miért jó, ha képes finoman hajlani a térded talajfogáskor? Mi változik, ha gyorsabban jársz, vagy nagyobbakat lépsz? Mit és hogyan csinálj a kezeddel járás közben? Ez kulcsfontosságú lesz a későbbiekben, emiatt a karod tartásával, mozdításával, annak a lábaidhoz hangolt mozgásával igen sokat dolgozunk.
Miért fontos menetirányban kicsit előre dőlni nordic walkingozás közben? Orra bukás nélkül fogod tudni a tanfolyam végére!
Ha megfigyelted, eddig szó nem esett róla, hogy nordic walking bot lenne a kezedben. Úgy hiszem, jobb, ha tartjuk a fokozatosság elvét a tanulás során: lépésről lépésre építjük fel a mozdulatokat!

 

Mire használjuk a botokat?
Mindennapos, kényelmes életvitelünk során alig használjuk ki karjaink anatómiájából adódó bőséges mozgáslehetőségeinket. Javarészt csak magunk előtt tartjuk őket, így végezzük napi tevékenységeinket, és nem mozgatjuk meg rendszeresen a lehetséges mozgástartományban. A nordic walking tanulása során újra felfedezzük karjaink előre és hátra irányuló mozgáslehetőségeit.
Amint kézbe vesszük a sportszereinket, új kihívás elé állítjuk idegrendszerünket: járni fogunk, a karjainkat is mozgatva, ráadásul a pánton keresztül egy botot is koordináltan használunk! És itt jön a lényeg!!!
Elmagyarázom, sokféle módon megmutatom neked, hogyan használd sportszereidet arra, hogy a járásodat hatékonyabbá alakítsd át! Gondolj csak bele, eddig csak lábbal jártál, most már a karjaid munkáját is használni fogod!
Megtanítom, hogyan lendítsd a botjaidat, hogyan készítsd elő őket a leszúráshoz! Miért fontos a botjaidnak a hossza, azok leszúráskori talajhoz viszonyított szöge? Hogyan tudod segíteni a botokkal az előre haladásodat? Miért tud segíteni az alsó végtagjaid fájdalma ellenére a gyaloglásban a bothasználat?
Arra is választ kapsz majd, hogy hogyan lehetséges a leszúrt botok felett áthaladni? És egyáltalán miért nem elég csak magunk elé böködni a botokat, ahogy sokan teszik???

Ugye te is szeretnéd minél több izmodat átmozgatni sporttevékenység közben?

Feltárom neked a nordic walking legnagyobb előnyét más járó-futó mozgásokhoz képest!

Ugye figyeled, ez egy elég összetett, sok tényezőre figyelős sportmozgás! Lassan haladunk, sokszor ismétlünk, amit kell javítunk, együtt dolgozunk!

A nordic walking gyakorlása közben egy pár botot használunk. Mindkét oldalunk ugyanazt a mozgást végzi, csak épp a mozgásciklus más fázisában. Az alaplépés technikája feltételezik a lábak és a karok egymással harmonikus együtt mozgását. Ennek kialakulása már csecsemőkorban elindul, ezt a mozgást keresztmozgásnak hívjuk, melynek során az ellenoldali kar és láb mozdul egyszerre. Egy lépéshez pontosan egy karlendítés kapcsolódik! Innen is jön a lépéstechnika neve, melynek megtanulása a tanfolyam egyik fő célja: keresztlépés, vagy diagonál lépés. Említeni fogom alaplépés néven is, mert ez az alfája ennek a sportmozgásnak.

A nordic walking gyakorlását természetes környezetben, pl. erdei ösvényeken javaslom. A terepen való eredményes mozgáshoz az alaplépésen túl további lépéstechnikákra is szükséged lesz, ezek közül kétfélét tanítok meg neked, az 1-2 és az 1-3 lépéstechnikát, melyek során a két karunk azonos fázisban dolgozik majd. Persze, az sem marad magyarázat nélkül, hogy mikor melyik lépéstechnikát célszerű használni!

A tanfolyam egy kisebb focipályányi füves területen zajlik, a program végén viszont kipróbáljuk a tanultakat erdei ösvényeken is!

Extrák:

 • A tanuláshoz a profi svájci nordic walking botokat térítésmentesen biztosítom, nem kell saját bot a tanuláshoz!
 • Nordic walking kisokost adok neked ajándékba, melyben összefoglaltuk a legfontosabb kulcsgondolatokat (fotókkal).
 • Nem esett szó eddig a folytatás lehetőségéről: a projekt során az ingyenes tanfolyamon túl szintén térítésmentes gyakorlási lehetőségeket is biztosítunk, ahol edző segíti a mozdulatok további csiszolását!
 •  

Kinek NEM ajánlom ezt a képzést, mert nem fogja örömét lelni benne?

 • annak, aki nem szereti társaságban felvállalni, hogy valami nem megy elsőre…
 • annak, aki sajnálja rá a 3 órányi időt…
 • annak, aki reménytelenül és azonnal több tíz kilónyi túlsúlytól szabadulna meg kizárólag mozgással…
 • annak, aki nem szereti a szabadtéri aktivitásokat (napfény, rovarok, fű stb.)…
 • annak, aki nem szereti, ha felhívják a figyelmét rá, hogy mit javítson a mozdulataiban, hogy jobban végezhesse
 • annak, aki nem bír 2-3 órát állva és járva, néha ülve megpihenve mozogni…
 • annak, aki kizárólag a teljesítményt, a kihívást tartja valamire, minden más aktivitást nem sokra értékel…
 •  

Tanítványom mondta a tanfolyamról:
„Mindig vágytam arra hogy sportolhassak… ez valahogy kimaradt az ifjúságomból… Aztán egyszer teljesen véletlenül „elkeveredtem” egy Nordic Walking tanfolyamra… Szombat volt, ráértem… szeretem a természetet…Mit veszthetek…? Megtanultam az alapokat, mert „nem megyünk csak úgy a nagyvilágba…”. Azóta életformává vált és most hogy nyári szünet van, egymástól érdeklődünk… mikor mehetünk újra…? …Gyertek Velünk… nem bánjátok meg…” Zsuzsanna (60)

 

Pályázati projektünknek köszönhetően most térítésmentesen tanulhatod meg Velem ennek a sportmozgásnak az alapjait!

Ha elsajátítod ezt a mozgásformát, akkor egész életedben aktívan gyakorolhatod, a mindenkori fizikai állapotod szerint. Ez egy hosszú távú befektetés. A Német Nordic Walking Iskolák Szövetségének módszertanával oktatok, igazán hatékony mozgáskészség alapjait tesszük le Veled közösen. A megszerzett tudásod nagyon sokat fog érni, ugyanakkor az általa elért remek életminőség megfizethetetlen!

Kérdésed van?  info@eletmodvalto.com, 20 9106 522

Te is megtanulnál nordic walkingozni?

Most itt a lehetőség, hogy egy ingyenes program keretein belül elsajátítsd ennek a remek sportnak az alapjait!