1. Home
  2. /
  3. Mozogj jól! – életmódváltó...

Mozogj jól! – életmódváltó program

A Mozdulat és képzelet Kft. „Mozogj jól! – életmódváltó program” című projektjavaslatával sikeresen pályázott a Veszprém az Élhető Város Helyi Közösség Fejlesztési Stratégia megvalósításához kapcsolódóan kiírt „Közösségi jellegű, közösségépítő, egészségfejlesztő-sportrendezvények és hozzájuk kapcsolódó akciók lebonyolítása” című, TOP-7.1.1-16-H-073-5.2 kódszámú pályázati felhívásra, a támogatói okirat 2020. 09. 24-én lépett hatályba. A támogatott projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 10 mFt vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.
 

Közösségvezérelt helyi fejlesztésekhez kapcsolódva a Mozogj jól! – életmódváltó programot azért hoztuk létre, hogy az ülő életvitel problémájának komplex megközelítésével mutathassunk be megoldásokat a megvalósítás során bekapcsolódó veszprémi lakosoknak. A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-01178 azonosító számú program közösségi eseményei, rendezvényei a Magyar Állam és az Európai Unió támogatása révén ingyenesek a veszprémi lakosoknak.

Vállalkozásunk, a Mozdulat és képzelet Kft. a rekreáció, az egészségnevelés, a szabadidő aktív eltöltése területén tevékenykedik.
 
Családi vállalkozásunk Veszprémben működik 2014 óta.

Az elmúlt évtizedek robbanásszerű változásai hazánkban is gyökeresen átalakították a lakosság életmódját: egyre több az üléssel töltött idő, a munkavégzés is többnyire ebben a testhelyzetben történik, általában ülve étkezünk, közlekedünk, ha lehetséges. Ezen túlmenően a szabadidős tevékenységek is jelentősen megváltoztak, ezek nagyobb része is monitorok előtt, ülő helyzetben zajlanak. A WHO a túl sok ülés okozta fizikai inaktivitást a negyedik legjelentősebb, megelőzhető halálokként tartja számon. A szervezet 2018 júniusában közzétette a Fizikai aktivitásra vonatkozó globális akciótervét a 2018-2030 között időszakra. A cél az olyan nem fertőző betegségek megelőzése és kezelése, mint a szívbetegség, a diabetes, a stroke, a rák és az elhízás. Az elégtelen testmozgás közegészségügyi probléma is. Mi fizikailag aktív közösségek létrehozásával tudjuk segíteni a lakosság egészségének visszaszerzését és megtartását.

 
Az emberi test anatómiai felépítése szempontjából folyamatos aktivitásra, két lábon járásra, mozgásra fejlődött ki az elmúlt 1,5 millió év során. A rövid meg-megpihenések között folyamatosan mérsékelten aktívnak kellene lennünk. Ezzel szemben egyre kevesebb a mozgás az életünkben, egyre inaktívabbak vagyunk és az ülés már az egyik legfontosabb megbetegítő tényezővé lépett elő az elmúlt évtizedekben. Testszerte izomfeszülések, izom alulműködések jelentkezhetnek, medencealapi, légzési diszfunkciók alakulhatnak ki, emésztési problémák léphetnek fel, fokozódik a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulási kockázata. Az aktivitás hiánya az elmúlt évtizedekben a súlygyarapodás egyik fő tényezője lett. Az ülő életvitel széleskörű általánossá, sokszor kizárólagossá válása rontja a lakosság általános egészségi állapotát, életminőségét, életkilátásait.

Mozgás közben elfáradva kicsit leülni és megpihenni nagyon jóleső érzés! A gondunk az, hogy úgy vagyunk ezzel az üléssel, hogy általában nem kicsi időre ülünk le! Ezen túl, ha sokáig kényszerítjük vagy felejtjük magunkat ebben a helyzetben, akkor még csak nem is esik jól!
Térítésmentes pályázati projektünk hat fő pillérre épül, melyek segítségével a résztvevők elindulhatnak az ülő életmód aktívvá alakításának nehéz útján.

Az ülő életmód rendkívüli módon elronthatja az egészséges mozgásmintákat, mozgáskészséget. Az első modul a sport világában már régóta használt SMR-hengerek és -labdák használatát mutatja be és gyakoroltatja a résztvevőkkel. A cél az önmasszázs eszközök segítségével az izomzat alkalmassá tétele a megváltozó, aktívabb igénybevételre. Ezek az eszközök fontosak lesznek a visszanyert mozgékonyság fenntartásában és az esetleges sportsérülések megelőzésében is.

 

A projekt során követendőként bemutatott aktív/álló munkahely legfontosabb feladata az, hogy tudatos testtartás-kontrollal fenntartható legyen a neutrális gerinctartás. Ehhez folyamatosan olyan aktív testhelyzeteket kell váltogatni, melyek támogatják az ezirányú törekvést.
A második, testkarbantartási modul részeként testtudat javító, alapvető mozgásokat (járás, hajolás, guggolás stb.) újratanuló, átmozgató gyakorlatokat, helyes, tudatos testtartást felépítő gyakorlatokat tanítunk meg. Ezek egy része végezhető a munka közbeni mobilitási szünetekben is, más részük a napi testkarbantartási rutin részéve válik majd.

Smr henger és labda

A projekt harmadik modulja során gyakorlati workshop formájában ténylegesen létrehozunk többféle kipróbálható aktív/álló munkahely prototípust asztallal, lábtartóval, támaszkodásra alkalmas székkel, egyéb tartozékokkal. Az ilyen típusú munkahelyek kialakításának elsődleges célja az, hogy munkavégzés közben a helyes, neutrális gerinctartás biztosításához lehessen beállítani a munkakörnyezetet, ahelyett, hogy a testtartás alkalmazkodna az irodabútorokhoz. Az aktív munkahely nem az asztal mellett állásról szól. Ebben a modulban mutatjuk be azokat a munkavégzésre is alkalmas testhelyzeteket, melyek a jövőben folyamatosan variálhatóak, így az új ergonómiai viszonyok között dolgozva biztosítható a folyamatos fizikai aktivitás is és a neutrális gerinctartásra figyelés is. A közösségi eseményen élesben kipróbálhatják az érdeklődők az új munkakörnyezetben a korábbi modulokban megtanult testkarbantartó gyakorlatokat is.

 

A negyedik projektelem során arra biztatunk mindenkit, hogy lehetőségei szerint próbáljon edzésszerűen, rendszeresen sportolni valamit. Mi egy évtizede rendszeresen nordic walkingozunk, mely az egyik legjobb teljes testet átmozgató mozgásforma. Minden korosztály számára alkalmas sporttevékenység, mert az intenzitása nagyon széles terjedelemben változtatható az egyéni fizikai állapota és célkitűzése függvényében. A jelentkezőknek megtanítjuk a sportszerek szakszerű használatát, valamint a nordic walking alaplépéseit. Ezen túlmenően gyakorlási lehetőségeket is szervezünk számukra, melyeket a veszprémi Gulya-domb erdei ösvényein vezetünk majd csoportos aktivitási lehetőségként.

Az ilyen nagyívű életmódváltás nem könnyű feladat. Ötödik modulként egyéni állapotfelmérést fogunk végezni. Fontos tudni, hogy ki, honnan indul és a kitartó változtatások eredményeként hová jut el. A projektbe kapcsolódáskor egyéni fizikai és életmód állapotot mérünk fel: testtartást, alapvető mozgásmintákat figyelünk meg, sugárzásmentes 3D-s gerincszkennelést végzünk, valamint egy egyszerű életmód kérdőívet töltenek ki az állapotfelmérésre vállalkozók. Az elvégzett sok-sok munka nem marad eredmény nélkül, a projekt végén igény szerint lehetőséget biztosítunk a felmérés megismétlésére és a kiindulási állapottal való összevetésre. A kitartást, motivációt kívánjuk támogatni ezzel a szolgáltatással.

Projektünk hatodik elemeként online előadásokat szervezünk az életmódváltás szempontjából érdekes kérdésekről, úgymint „Na, most jól megváltoztatom az életemet!”, a „Mire figyeljünk, ha rendszeresen futni kezdünk?”, valamint további más témakörökben. Kurzusaink gyakorlat centrikusak, a háttérismereteket online szakmai előadások formájában szeretnénk megvalósítani, melyeket felvételről is az érdeklődők rendelkezésére bocsátunk majd.

 

Weboldalt működtetünk www.eletmodvalto.com címen, melyen épp most olvasod ezt a bemutatkozást. Itt sook-sok háttér-információval igyekszünk támogatni a változtatás folyamatát.

Életmódváltó néven facebook oldalt üzemeltetünk, melyen saját tartalmainkat posztoljuk, de olyan érdekes írásokat is megosztunk, melyek életmódváltó rendszerünkbe beilleszthetőek.

 

Az életmódváltás rendkívül széles témakör. Reményeink szerint a projekt során megvalósuló moduljaink a jövőben tovább bővülnek majd, így még sokrétűbb megoldást tudunk majd nyújtani a változtatásra kész veszprémi közösség tagjainak.

 

További információ kérhető:
Kőműves Tamás, Mozdulat és képzelet Kft.
e-mail: info@eletmodvalto.com, vagy a 20 9106 522 telefonszámon